Tillaga lutfisk
Lutfisk är en maträtt som består av torrfisk som lagts i lut, för att därefter blötläggas i lut, sedan i vatten, innan den slutligen kokas. Proceduren från det att man lägger fisken i lut till dess att man har fisken på matbordet tar över två veckor. Det finns dock färdig sådan, som du bara behöver tillaga själv snabbt och enkelt.
För många är det ett måste att ha lutfisk till jul. Här är ett klassiskt recept:
2 kg lutfisk, färdig att tillaga
50 gram smör
2 msk vetemjöl
2 dl mjölk
2 dl vispgrädde
100 gram ärtor, gröna, frysta
1 dl fiskbuljong
8 skiva(or) bacon
färskpotatis(ar), kokt
salt
0,5 msk senap, skånsk
vitpeppar
Till servering
potatisar, kokta, skalad
kryddpeppar, krossad
senap, grovkornig
smör, skirat
Tillagning
1. Koka fisken enligt anvisningarna på förpackningen. Ofta tillagar man lutfisken i ca 200 grader, ca 40-50 minuter.
2. Smält hälften av smöret, tillsätt mjölet och blanda väl.
3. Häll i mjölk och grädde och låt blandningen koka upp under omrörning.
4. Låt såsen koka på svag värme ca 5-10 minuter under omrörning. Smaka av med salt, vitpeppar och avsluta med att klickvis vispa ner resten av smöret och senapen.
5. Koka de frusna ärtorna i buljongen några minuter. Sila av ärtorna och håll varmt.
6. Finstrimla baconet och knaperstek det i en torr stekpanna. Servera lutfisken med alla tillbehör.