LAPONIA FLYFISHING

 

Välkommen till denna blogg som främst handlar om flugfiske och jakt. Anledningen att jag har döpt den till Laponia är att jag är norrlänning i själ och hjärta och växte upp nära detta världsarv.  Laponia är Europas största sammanhängande område av skyddad vildmark. Detta område omfattar 9400 km² av fantastisk natur. I och omkring detta område har jag genom åren både jagat och fiskat och det är ett intresse som ligger mig varmt om hjärtat. Det finns dock många fler otaliga platser att jaga och fiska på. I denna blogg kommer vi att tala om var man kan jaga och fiska, så väl som olika tekniker, vad man behöver för utrustning och mycket mer. Därtill kommer det även att handla om olika nationalparker och världsarv runt om i Sverige men även i övriga delar av världen. Sedan är det inte omöjligt att jag även kommer att tala om saker och ting som sker i min övriga vardag. 

Fiska med metspö

16 Mar 2023

För att kunna meta så krävs det ett långt fiskespö med en fiskelina som är ungefär lika lång som metspöt. På själva linan så sitter det sedan ett flöte, en fiskekrok och några sänken för att hålla kroken under vattnet. På själva kroken kan du sätta en mask, eller annat bete, som en räka eller en bit fisk. Sedan är det bara att svinga ut betet och linan i vattnet och vänta. När flötet går under ytan så har det nappat. 

Om du inte har ett metspö tillgängligt så går det att göra ett eget. Det du behöver ha då är en fiskelina, flöte, sänken och krok. Ofta går dessa att köpa som  kit i affärer, kiosker och så klart fiskebutiker. Bind sedan linan vid en ca 2 meter lång pinne och vipps så har du gjort ett metspö. 

Olika typer av fiskedrag

22 May 2020

Det finns många olika sorters drag men de vanligaste är skeddrag, jigg, wobbler, jerkkbait, softbait och tailbate.

SKEDDRAG

Dessa är klassiska drag som fungerar bra i insjöar. Skeddragets rörelser i vattnet påminner om en skadad fisk. Därmed är det bra drag om du tänkt fiska efter rovfis så som gädda eller stora abborrar. 

JIGG
Jigg är en typ av drag som ofta består av mjuka material och de kan se väldigt verklighetstrogna ut. De kommer ofta i form av antingen mindre fiskar eller trollsländelarver. De är effektiva att använda då du fiskar gös och abborre.

WOBBLER
Wobbler lanserades efter första världskriget. Det är därmed det äldsta och mest kända artificiella betet i världen. Draget består av en fast beteskropp med en sked längst fram som gör att draget wobblar fram i vattnet. Den liknar n betesfisk till utseendet samt har samma rörelser så den funkar bra för att fiska rovfisk som gädda och abborre.

JERKBAIT
Detta drag påminner mycket om en wobbler men saknar skeden framtill. Det gör att den går rakare i vattnet. Namnet som den har kommer av att du då du fiskar har ett styvare spö och rycker och vevar in, jerk betyder ryck eller knyck på engelska.

SOFTBAIT
Softbait liknar en jigg men är större och kan variera i material. Kroppen är ledad och påminner väldigt mycket om en betesfisk i vattnet. Många gånger har den krokar både på ovan- och undersidan.

TAILBAIT
Tailbait kombinerar jerkbait och softbait för att få det bästa av båda . Den mjuka svansen fästs på kroppen genom en led, och när den rörliga svansen blivit illa tilltygad efter några hugg byter du enkelt ut den mot en ny.

Flugfiske

18 Mar 2020

Flugfiske, det är ett fiske som vid första anblick ser grymt svårt ut. Men genom övning så kommer du upptäcka att det är både kul och ett effektivt sätt att fiska på. Det du kan fiska med fluga är bland annat laxfiskar som öring, harr, regnbåge, röding, och lax, men i stort sett alla fiskar går att fånga med rätt utrustning och teknik.

Att hitta rätt teknik är det viktigaste och du kan öva på land till att börja med. Att kasta med fluga görs genom att ha linan som kastvikt. Man kastar linan fram och tillbaka i luften och släpper ut mer och mer lina tills man kan kasta ut flugan på vattnet. Det viktigaste med kasttekniken är att kunna få flugan att landa en liten bit framför fisken.

Tillaga lutfisk

26 Nov 2019

Lutfisk är en maträtt som består av torrfisk som lagts i lut, för att därefter blötläggas i lut, sedan i vatten, innan den slutligen kokas. Proceduren från det att man lägger fisken i lut till dess att man har fisken på matbordet tar över två veckor. Det finns dock färdig sådan, som du bara behöver tillaga själv snabbt och enkelt. 

För många är det ett måste att ha lutfisk till jul. Här är ett klassiskt recept:

2 kg lutfisk, färdig att tillaga
50 gram smör
2 msk vetemjöl
2 dl mjölk
2 dl vispgrädde
100 gram ärtor, gröna, frysta
1 dl fiskbuljong
8 skiva(or) bacon
färskpotatis(ar), kokt
salt
0,5 msk senap, skånsk
vitpeppar
Till servering
potatisar, kokta, skalad
kryddpeppar, krossad
senap, grovkornig
smör, skirat

Tillagning
1. Koka fisken enligt anvisningarna på förpackningen. Ofta tillagar man lutfisken i ca 200 grader, ca 40-50 minuter.
2. Smält hälften av smöret, tillsätt mjölet och blanda väl.
3. Häll i mjölk och grädde och låt blandningen koka upp under omrörning.
4. Låt såsen koka på svag värme ca 5-10 minuter under omrörning. Smaka av med salt, vitpeppar och avsluta med att klickvis vispa ner resten av smöret och senapen.
5. Koka de frusna ärtorna i buljongen några minuter. Sila av ärtorna och håll varmt.
6. Finstrimla baconet och knaperstek det i en torr stekpanna. Servera lutfisken med alla tillbehör.

Svenska nationalparker

26 Aug 2019

I Sverige har vi en hel del nationalparker. Den på bilden är Sarek nationalpark. Utöver det så har vi flera därtill!

Nationalparker i Sverige är särskilt skyddsvärd natur som avsatts av svenska staten. Nationalpark är en kraftfullare men mindre flexibel skyddsform än naturreservat. Nationalparker måste ligga på statlig mark och regeringen fattar beslut om inrättande av dem efter godkännande av riksdagen. - Wikipedia

Våra nationalparker

Här är listan på alla våra svenska nationalparker:

  • Abisko
  • Garphyttan
  • Gotska Sandön
  • Hamra
  • Pieljekaise
  • Sarek
  • Stora Sjöfallet
  • Sonfjället
  • Ängsö
  • Dalby Söderskog
  • Vadvetjåkka
  • Blå Jungfrun
  • Norra Kvill
  • Töfsingdalen
  • Muddus
  • Padjelanta
  • Store Mosse
  • Tiveden
  • Skuleskogen
  • Stenshuvud
  • Björnlandet
  • Djurö
  • Tyresta
  • Haparanda skärgård
  • Tresticklan
  • Färnebofjärden
  • Söderåsen
  • Fulufjället
  • Kosterhavet
  • Åsnen

Snart dags för havsöring på västkusten

16 Mar 2019

I Skåne är det redan igång med fiske på havsöring. Men det datum som jag väntar på är den 1 april. Det är då man får lov att börja fiska havsöring på västkusten och jag brukar försöka komma iväg dit varje år. Helst åker jag till Varberg och fiskar, men några gånger har jag också testat Henån. Fångsten har väl varit lite varierande från år till år, men jag har aldrig åkt hem utan att ha med mig minst 1 fisk i kylväskan. 

Inte alltid det nappar

Det gäller ju att ha lite tur när man fiskar, de rör sig på ganska stora områden och om man är på plats vid fel tidpunkt så händer det att det är helt stendött i vattnet. Då får man lägga ifrån sig sitt flugspö en stund, sätta sig i vårsolen och ta en kopp kaffe. Kanske spela på casino en stund på mobilen för att få tiden att gå, för att sedan börja kasta igen. Till slut nappar det. När det gäller västkustens öring så måste vattnet ligga på mellan 4 - 7 grader innan fisken kommer in mot land, och den bästa tiden är antingen riktigt tidigt på morgonen, eller sent på eftermiddagen. Vi brukar hyra en stuga när vi åker så för oss är det ju inga bekymmer att vara ute samtidigt med att solen går upp. Det är lite värre för de som åker över dagen bara, de får helt enkelt hålla tummarna för att de får nån fisk över huvud taget. 

Laponia

8 Mar 2019

Laponia som ligger i svenska Lappland är Europas största sammanhängande naturlandskap med så gott som orörd natur. Laponia är det latinska namnet för Lappland.

Laponia omfattar 9 400 kvadratkilometer och inkluderar fyra nationalparker. Dessa är Sarek, Muddus, Padjelanta och Stora Sjöfallet. Det omfattar även två naturreservat, Sjaunja och Stubba. I Laponia ingår även glaciäromådet på Sulitelma, Rapadalens deltaområde och Tjuoltadalen.

Detta landskap präglas av fjäll, glaciär, myr och urskog. Laponia har ett växtliv och fjurliv som är rikt samt att det finns flera hotade arter i detta område. 1996 blev det med på Unescos världsarvslista.  Laponia är ett kombinerat kultur- och naturområde. Detta då samerna ännu idag så som de gjort i flera hundra år använder det som betesmark till sina renar. 

 

 

 

 

 

 

Flugfiske kräver övning

3 Feb 2019

Flugfiske är roligt, när man väl lärt sig tekniken. Det ser rätt svårt ut, men med lite övning och mycket tålamod så kan du snart behärska detta sätt att fiska. Man fiskar ofta öring, harr, regnbåge, röding, och lax med fluga, men i stort sett alla fiskar går att fånga med rätt utrustning och teknik. På denna sidan, sportfiskarna.se kan du läsa mer om hur du kan lära dig flugfiska.